Paulus' ervaring bij Damascus Paulus' ervaring bij Damascus
Achtergronden bij de 'bekering' van Saulus tot Paulus
lees meer »
 
Offers - Inleiding Offers - Inleiding

In bijbelse tijden was iedereen vertrouwd met priesters en offers op een altaar in de tempel . Maar ons is dat vreemd geworden: De kerk is geen tempel. De liturgische tafel geen altaar. De dominee geen priester. En ipv het offeren van een dier geven we wat geld in de collecte.

lees meer »
 
De Bijbelboeken De Bijbelboeken
Voor meer achtergronden over de afzonderlijke boeken van de Bijbel gaat u naar het register, in de linkerkolom staan alle bijbelboeken vermeld. De Bijbelboeken met een rode naam linken door naar informatie over auteur, tijd van ontstaan, opbouw en andere achtergronden.
In dezelfde kolom staan ook Oude Testament, Nieuwe Testament en Na het Nieuwe Testament. Met een klik op deze linkjes komt u bij de gewenste informatie over deze onderwerpen.
 
Geschiedenis tot 1.000 vC Geschiedenis tot 1.000 vC
Geschiedenis tot 1.000 vC
lees meer »
 
Jaartallen bij de Bijbel Jaartallen bij de Bijbel
Jaartalllen bij de geschiedenis van Israel en de boeken van de Bijbel
lees meer »
 
Vertaaltheorie Vertaaltheorie
in voorbereiding
 
Bijbelvertalingen Bijbelvertalingen
in voorbereiding
lees meer »
 
Documenten-Hypothese Documenten-Hypothese
Dat Mozes de auteur is van Gen t/m Deut wordt door velen betwijfeld. Een alternatief is de zgn Documenten-Hypothese. Die stelt dat deze boeken niet van één schrijver afkomstig zijn, maar dat verschillende redacteuren oude documenten (oorkonden, bronnen) samenvoegden tot de boeken die we nu in de bijbel aantreffen.
lees meer »
 
Samaritanen Samaritanen
De streek Samaria en haar bewoners de Samaritanen stonden er rond het begin van de jaartelling  in Joodse ogen niet gunstig op.
lees meer »
 
Paulus Paulus
Is verplaatst naar Wonenineenverhaal.nl
 
Qumran

De moeilijk bereikbare grotten bij Qumran. (Met dank aan Pixabay beautyjm0103)
Qumran

In 1947 gaat een bedoeinen-herder bij de Dode Zee op zoek naar een geit die tegen de bergen opgeklommen en uit het zicht verdwenen was. Bij toeval ontdekt hij een grot en daarin ziet hij een paar aarden potten staan. Als hij de inhoud gaat bekijken, vindt hij niet de verhoopte gouden munten, maar oude handschriften. Die zouden veel kostbaarder blijken te zijn dan hij toen dacht.

 
lees meer »
 
Evangeliënharmonie Evangeliënharmonie
De vier canonieke evangeliën hebben wel eens vragen opgeroepen: wie vertelt nu eigenlijk hoe het precies is gegaan? Mattheüs of Marcus of Lucas of Johannes?
lees meer »
 
De Bijbel De Bijbel
Woord van God?
Christenen geloven in God. Om het wat preciezer te zeggen in God zoals we hem door Jezus leren kennen. Jezus zelf is de beste uitleg van God, het Woord van God bij uitstek. De bijbel is belangrijk omdat en voorzover hij het geloof in de God van Jezus ondersteunt en voedt.
 
lees meer »
 
Twee Bronnen Theorie Twee Bronnen Theorie
De Twee Bronnen Theorie (TBT) is de meest waarschijnlijke verklaring voor de vele overeenkomsten tussen Mattheüs, Marcus en Lucas.
lees meer »